Een dak boven het hoofd om de spiraal van uitsluiting te doorbreken
Blikveld, het tijdschrift van de Koning Boudewijn Stichting, interviewde collega Tineke over het Mobiel Wonen project.
DownloadSolidairMobielWonen is een co-create project dat inzet op het creëren van een alternatief woon-model: op een braakliggend terrein in Brussel worden samen met de toekomstige bewoners 8 mobiele woonunits ontworpen en opgebouwd rond een collectieve ruimte.
Het gaat om modulaire en mobiele woonunits (24m²/unit) op leegstaande terreinen in Brussel, gebouwd met duurzame materialen door een sociale onderneming en mee ontworpen door de toekomstige bewoners.
We voorzien voor dit pilootproject naast acht woonunits een collectieve ontmoetingsruimte en een schrijnwerkerij atelier.
Meer info is ook terug te vinden op: https://solidairmobielwonen.be/
Dit project steunen? Klik hier voor al onze opties… Je kan ook rechtstreeks online een donatie doen via: online doneren.
Korte historiek
Solidair Mobiel Wonen vond haar oorsprong in vroegere opbouwwerkprojecten waaronder Atelier Caricole, Leeggoed en Actienetwerk Recht Op Wonen. Deze initiatieven gaan de zoektocht aan mét thuislozen naar betaalbare en kwalitatieve woningen en pogen het universele recht op wonen bij overheden af te dwingen, onder andere door tijdelijke bezettingen van leegstaande woningen.
Met SMW besloten we om in 2016 zelf op het aanbod van betaalbaar wonen in te spelen door de co-creatie van een alternatief woonproject dat zowel kwalitatief is, duurzaam én betaalbaar.
SMW speelt zo onder ander mee in op het schrijnend tekort aan betaalbare en kwaliteitsvolle woningen voor thuislozen enerzijds en het niet gebruikte potentieel aan terreinen anderzijds.
SMW is een pilootproject voor en door een groep van acht thuisloze mannen in Brussel, en wil daarmee een alternatief woonmodel creëren.
Doorheen het hele project staat het co-creatieproces centraal: de woningen worden ontworpen en gebouwd door en met zowel de toekomstige bewoners als docenten en studenten van de Faculteit Architectuur van de KU Leuven, in samenwerking met BC Architects bvba, en ze zijn modulair en mobiel. Ze kunnen m.a.w. aangepast worden aan de wensen en de behoeften van de respectievelijke bewoner, maar ook aan de situatie op het terrein waar ze geplaatst worden.
De woningen worden in het kader van een opleiding gebouwd door de sociale onderneming CasaBlanco en door Atelier Groot Eiland.
Sociale begeleiding en skill building
Bewoners worden in elke fase van het woonproject begeleid, zowel op individueel vlak door het Centrum van Algemeen Welzijnswerk als op collectieve wijze door Samenlevingsopbouw Brussel, zodat zij stap voor stap greep krijgen op hun leef- en woonsituatie.
Bewoners volgen een schrijnwerkerij opleiding op maat i.s.m. Atelier Groot Eiland. Ze maken samen meubels voor hun individuele woonunits alsook voor de collectieve ruimte.
In het kader van Actiris, Begeleiding van Specifieke Doelgroepen, kunnen bewoners, op hun vraag jobcoaching aanvragen bij Atelier Groot Eiland.
Doel van het project
We spelen in op het tekort aan betaalbare en degelijke woonst voor thuislozen. Het tekort is zowel op de publieke als op de private huurmarkt dramatisch hoog en neemt steeds toe.
We willen ook het potentieel aan leegstaande terreinen (zo’n 400 Ha) dat nu vaak voorwerp is van sluikstort en symbool staat voor verwaarlozing van de stad op een positieve manier kunnen inzetten.
SMW is in de eerste plaats een project van tijdelijk gebruik, minimaal voor twee jaar maar kan in de toekomst ook deel uitmaken van een vast alternatief woonaanbod.
We willen solidariteitsnetwerken opstarten tussen bewoners onderling en bewoners met de wijk. Wat kunnen we bieden aan de buurt, hoe kunnen mensen opnieuw deel uitmaken van de stad, wat kunnen we achterlaten?
Solidair Mobiel Wonen is een samenwerking met: