Herstelrecht in Brussel
Odisee onderzoekt samen met Samenlevingsopbouw Brussel en Buurtwinkel Anneessens hoe bewoners schurende en botsende wijkbeelden in wederzijds respect kunnen bespreekbaar maken.
Digital Storytelling
- Sinds december 2013 loopt er een actie-onderzoek in de Anneessenswijk onder de titel ‘Herstelrecht in Brussel’. Initiatiefnemer, de opleiding Sociaal Werk van Odisee, brengt de wijk- en conflictbeleving van bewoners in kaart.
- Opbouwwerkers en onderzoekers verkennen ook hoe verwaarloosde publieke ruimtes, die vaak voorwerp zijn van frustratie en spanningen, met en door de bewoners kunnen veranderen tot een aangename en leefbare wijkomgeving. Door gebruik van Digital Storytelling leren bewoners in groep van elkaar hoe ze een kort wijkfilmpje kunnen maken dat dan de weerslag is van hun unieke wijkbeleving.
- Odisee onderzoekers ontwierpen ook een mobiele cinema die de bewoners toelaat wijkbeelden in de publieke ruimte te tonen en te bediscussiëren. Deze mobiele cinema dient voor regelmatige interventies in de wijk waaronder het terrein naast de Buurtwinkel. Dit terrein werd intussen ook tijdelijk omgebouwd tot een parkje
Build your own Park
- In oktober 2015 ondersteunden we, samen met Buurtwinkel Anneessens, vzw Toestand en Odisee bewoners hun leefomgeving te veranderen. Onder het motto ‘Build your Own Park’ vormden bewoners een semi-publieke stortplaats om in een tuintje met bloemen een grasmat, een grindpad en wild gelaten groeisel. Toestand vzw ondersteunde jongeren in het bouwen van een u-vormig bankje, met recuperatie materiaal van paletten.
- Build Your Own Park is een signaal naar overheid en eigenaren dat je met weinig geld en inspanning onderkomen plekken aangenaam kunt maken. Dit komt ten goede aan de leefkwaliteit van de bewoners en zorgt er voor dat de plek geen stortplaats wordt.
- Tot de start van de bouwwerken in september 2016 zijn we nog actief op deze plek. In de lente wordt het terrein terug beplant, onderhouden en opgeruimd.
- Daarnaast plannen we een nieuwe muurschildering, gebaseerd op het de ideeën uit het ‘imaginaire wijken’ project van BBOT-BNA waar bewoners hun fantasie de vrije loop konden laten gaan over de Anneessenswijk.