BASkuul, Wegwijs- en steunpunt voor rechthebbenden op een leefloon
Dit project steunen? Klik hier voor al onze opties… Je kan ook rechtstreeks online een donatie doen via: online doneren.
Voor meer info: bezoek ook de Facebookpagina van BASkuul
Waarom?
Sociale bescherming is een grondrecht, essentieel om een menswaardig leven te leiden. In België wordt dit recht in belangrijke mate gerealiseerd dankzij een sterke sociale zekerheid, en de sociale bijstand als sluitstuk.
Helaas staat dit grondrecht onder druk. De minimumuitkeringen beschermen onvoldoende tegen armoede. Anderzijds worden de uitkeringen steeds meer voorwaardelijk en disciplinerend. In Brussel worden velen hierdoor getroffen. Door de hoge werkloosheidsgraad is meer dan één vijfde van de actieve bevolking afhankelijk van een uitkering.
De sociale bijstand, de laatste buffer tegen extreme armoede, heeft veel weg van een “labo” voor dit federaal beleid. Deze buffer wordt steeds meer onderhevig gemaakt aan voorwaarden. Van OCMWs wordt verwacht dat ze controlerend en sanctionerend optreden ten aanzien van hun gebruikers. Dit hypothekeert de vertrouwensrelatie tussen sociaal assistent en OCMW-gebruiker, nochtans een basisvoorwaarde voor een kwalitatieve begeleiding.
Wij zijn bezorgd om het toegenomen risico op uitsluiting voor OCMW-gebruikers, des te meer omdat het gaat om het laatste vangnet van onze sociale bescherming. We zijn bezorgd, omdat OCMW-gebruikers hiertegen weinig verhaal hebben. Ze kennen hun rechten onvoldoende en durven of kunnen ze niet altijd aanvragen of claimen. Bovendien gaat het om een erg kwetsbare groep, ze zijn niet georganiseerd en er bestaat geen belangenorganisatie die structureel voor hun rechten opkomt.
Wat?
Met BASkuul dromen we ervan om samen met leefloners de toegang tot het laatste vangnet te garanderen voor iedereen die het nodig heeft. De eerste stap zetten we door een plek aan te bieden waar leefloners zich kunnen verenigen en zich kunnen informeren over hun rechten.
Hoe?
- We organiseren wekelijks een onthaal waar leefloners en rechthebbenden op een leefloon lotgenoten kunnen ontmoeten, informatie over hun rechten krijgen en een luisterend oor vinden.
- We organiseren infosessies, ervaringsuitwisseling en reflectiemomenten voor leefloners en rechthebbenden.
- We bouwen een collectief uit van leefloners en rechthebbenden, en ondersteunen hen om samen projecten op te zetten en hun stem te laten horen.
Onze werking
- 02.03.21 BASkuul organiseert inloopmoment
Documentatie
